tiistai 22. joulukuuta 2009

ehkä vain vaatimaton yritys luoda järjestystä kaaokseen

Ensin oli muutto, tai ajatus muutosta. Mutta jo sitä ennen: kauan hellitty ja kaukainen haave siitä, että järjestäisi kotinsa kirjat aakkosjärjestykseen. Tai edes tietäisi, kuinka monta nimekettä meillä on.

Meitä on kaksi, jotka lukevat, ja kolmas, jolle luetaan. Viime muutossa meitä oli kaksi, kolmas on tullut sen jälkeen. Perheen aikuisilla oli ennen yhteenmuuttoa osin sama, osin erilainen kirjallinen maku. Puolisolla on ollut monta vuotta enemmän aikaa koota kirjapinoja ympärilleen. Säilytimme kaksoiskappaleita jonkin aikaa, nyt niistä on vähin erin yritetty hankkiutua eroon.

Mutta kaksoiskappaleet pitää löytää muiden kirjojen joukosta. Viime muutossa järjestin muuttoavuksi saapuneen äitini kanssa kirjoja hyllyyn. Löysimme kolme Umberto Econ Ruusun nimeä. Kokonaisnimekemäärää en osaa arvioida, se on alle viisi tuhatta, mutta tarkemmin en osaa sanoa. Tarkoitus on, että arvio tarkentuu projektin kuluessa.

Kirjojen määrää voi puolustella sillä, että puoliso on kirjallisuudentutkija ja kriitikko. Kirjoja tulee meille kotiin postissa, arvostelukappaleita noin yhden kirjan viikkotahtia, palkintoraativuosina vähän enemmän. Tutkimuskirjallisuutta (ja lajityyppikirjallisuutta, erityisesti scifiä) verkkokaupoista, niitä puoliso tilaa ihan itse.

Puolison kohdalla on helppo osoittaa, mistä hänen kirjansa tulevat. Sen sijaan minulla ei ole (ilmeisesti) aavistustakaan, mistä kaikki omat kirjani ovat tulleet. Lahjoina, kyllä, ja joitakin tulee ostettua, mutta mistä muualta? En pysty ratkaisemaan arvoitusta, jos en kiinnitä asiaan jatkossa huomiota.

Alkavan vuoden kunniaksi perustan tämän uuden blogin: se on yritys luoda järkeä kaaokseen, ja vielä niin, että pyrin lukemaan kaikki taloomme minun kauttani tulevat kirjat sekä mahdollisimman paljon hyllyssä lukemattomina odottavia kirjoja. Näin voin samalla esitellä blogissa vähän vanhempaa kirjallisuutta: sitä, mikä ei enää nauti "uutuus"-statusta ja sellaista, joka uhkaa jäädä unohduksiin uusien nimekkeiden jatkuvan tulvan alle.

Projektin kuluessa järjestän kirjat lukemisen jälkeen kolmeen kategoriaan:

SA (Säästetään Aarteena)
S (Säästetään)
A (Annetaan pois)

Myöhemmin tähän blogiin tulee alue, josta mahdolliset lukijat voivat varata kirjoja itselleen. Siksi tätä blogia kannattaa seurata! Kirjat saa tulla pyynnöstä hakemaan Tampereelta, tai ne voidaan mahdollisuuksien mukaan toimittaa Tampereen keskustan alueelle. Myös järjestelyt muualle Suomeen ovat mahdollisia.

1 kommentti:

  1. Kyllä, tämä kuulostaa ehdottomasti blogilta jota minunkin kannattaa seurata :-D

    VastaaPoista