lauantai 8. tammikuuta 2011

10 parasta 2010: Smile or Die


Barbara Ehrenreichin Smile or Die sujahtaa helposti kymmenen parhaan viime vuonna lukemani kirjan joukkoon. Kirjan esseissä pureudutaan siihen, miten positiivinen ajattelu on auttanut amerikkalaisia (ja muuta maailmaa) huijaamaan itseään.

Ensimmäisessä esseessä kuvataan havahduttavasti, miten kirjailija törmäsi positiivisen ajattelun ylivaltaan ensimmäisen kerran kunnolla sairastuttuaan rintasyöpään. Kirjallisuudessa, vertaistukifoorumeilla ym. korostettiin toiveikkuuden ja positiivisen ajattelun merkitystä osana toipumista. Vihan, surun ja pelon tunteille ei annettu tilaa. Rintasyövän uhreista ei puhuttu, ainoastaan "selviytyjistä".

Ehrenreich erittelee terävästi elämäntaito-oppaiden esittelemää maailmankuvaa, jossa kaikki on ihmisestä itsestään kiinni ja irtisanominenkin vain uusi mahdollisuus. Hän kuvaa, miten työntekijöitä irtisanoneet yritykset ovat tilanneet potkut saaneille työntekijöilleen motivaatiota kohottavia kirjoja, joissa tähdennetään, miten valittaminen ei auta mitään, mielenosoittaminen vielä vähemmän.

Kirjan hauskin luku kuvaa amerikkalaisia tv-evankelistoja ja ns. menestyksen teologeja, jotka saarnaavat, miten Jumala haluaa meidän rikastuvan. Kriittisimmillään Ehrenreich on tarkastellessaan populaareja lääketieteen ja psykologian väittämiä, joiden mukaan positiivinen ajattelu parantaa immuunijärjestelmää. Tätä yhteyttä ei luotettavassa tieteellisessä tutkimuksessa ole voitu osoittaa.

Viimeisessä luvussa kirjoittaja käsittelee vuoden 2008 finanssikriiisiä ja sitä, miten katteeton optimismi lopulta kalahti amerikkalaisten kuluttajien ja asuntovelallisten omaan nilkkaan.

Aikana, jossa ihmisiä kannustetaan luomaan itsestään "tuote" työmarkkinoille ja tähtäämään menestykseen loputtoman itsensä kehittämisen kautta, Ehrenreichin kirja on helmi. Kirjailijalta on aiemmin ilmestynyt teokset Nälkäpalkalla ja Petetty keskiluokka. Toivottavasti Smile or Die saadaan pian myös suomeksi.

Barbara Ehrenreich: Smile or Die. How Positive Thinking Fooled America & The World. 2009.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti